Huisrenovaties: tapijt op trappen leggen

Vanwege de frequente hoogteverschillen is het moeilijker om traptapijten te leggen dan bijvoorbeeld uw gang. Maar laat dat je niet afschrikken; als je met succes andere kamers hebt bekleed, waarom dan niet de trap?

Trappen kunnen worden bekleed met vast tapijt, op een zogenaamde loper – een strook tapijt.

Lopers op trappen monteren

Een geweven tapijtloper zorgt er ook voor dat het tapijt af en toe kan worden verplaatst om slijtage te egaliseren. Ouderwetse trapstangen met zijclips werden misschien gebruikt om een loper op zijn plaats te houden en deel uit te maken van het trapdecor, maar het is nu veel gebruikelijker om grijpstrips te gebruiken. Er worden unieke pinloze grijpers aangeboden voor gebruik met tapijten met een schuimrug; het tapijt wordt in strakke kaken gehouden. De houten strips worden in paren gebruikt, één achter het loopvlak en één aan de onderkant van de stijgbuis, of u kunt een metalen versie krijgen die al in een rechte hoek is gevormd.

Knip de stroken op lengte, dit is cruciaal: 38 mm Vloer egaliseren korter dan de breedte van het tapijt met behulp van een blikschaar of snoeischaar voor houten stroken, of een ijzerzaag voor het metalen type. Spijker ze op hun plaats en laat de onderste stijgbuis weg. De opening tussen elk paar houten stroken moet net breed genoeg zijn om het tapijt erin te persen. Knip de ondervloer af zodat deze tussen de stangen past en hecht dicht bij de stangen, waarbij u het onderste loopvlak weglaat. Bij tapijt met een schuimrug is geen ondervloer nodig.

Vloerbedekking op de onderste trede

Bij een loper wordt een extra stuk tapijt meegeleverd zodat het naar boven kan worden geschoven om de slijtage van de treden te egaliseren: dit wordt onder de onderste trede gevouwen. De pool moet de trap aflopen om ongelijkmatige schaduwvorming te voorkomen en een langere slijtage te bevorderen. Begin onderaan de trap. Plak het uiteinde van het tapijt met de bedrukte zijde naar beneden op de onderste trede, aan de achterkant dicht bij de grijper. Leg het over het loopvlak naar de onderkant van de laatste stijgbuis, vouw het terug en plak de vouw op de stijgbuis en het loopvlak. Voer het tapijt de trap op, trek het over de grijpstangen en duw het met een steun ertussen naar beneden. Het moet aansluiten op het overlooptapijt bovenaan de laatste stijgbuis. Als er geen tapijt op de overloop ligt, neem dan de traploper over de bovenkant van de laatste stootbord, draai onder de rand door en ga overstag.

Vloerbedekking op de trap leggen

De bevestigingen voor een vast traptapijt zijn als voor een loper. De extra lengte geweven tapijt is niet nodig aan de onderkant, hoewel er wel een ondertapijt op alle treden moet worden aangebracht. De grijpstangen moeten echt de volledige breedte van de trap zijn. Monteer het tapijt vanaf de bovenkant van de vlucht. Het overlooptapijt moet elkaar overlappen tot aan de trap en tot aan de onderkant van de bovenste stijgbuis. Het traptapijt moet dan zoals gewoonlijk over de grijpstangen worden gespannen en daartussen naar beneden worden gedrukt. Bovendien moet het worden bijgesneden om aan de randen te passen. Aan de randen zijn geen bevestigingen nodig.

Wenteltrappen bekleden

Waar de trap een bocht maakt, kunnen grijpstangen niet op de gebruikelijke manier worden gebruikt. Het tapijt kan worden gesneden of gevouwen om in de bocht te passen.

Geweven tapijt: Monteer de grijpstangen net op de treden van wenteltrappen. Vouw het reservetapijt op, met de vouw naar beneden, en bevestig het aan de onderkant van de stijgbuis met intervallen van 75 mm. Leg het tapijt bovenop de volgende stang en herhaal de vouw- en volgprocedure.

Tapijt met schuimrug: laat de pinloze staven helemaal weg op wenteltrappen. Kleef het tapijt vast aan het loopvlak, bij voorkeur aan de achterkant, zodat de spijkers niet te opvallend zijn. Vouw het overschot naar beneden en plak het netjes aan de onderkant van de stijgbuis vast.